kabak

Tarihi:

Eski Türkçe: [ Kaşgarî, Divan-i Lugati't-Türk, 1073]
kabak [[kabak/sukabağı bitkisinin taze yenen biçimi]] Türkiye Türkçesi: "... kel" [ Merkez Efendizâde, Bâbûsu'l-Vâsıt, 1555]
kızıldırak yüzi çil koyun ve kabak [boynuzsuz] koyun

Köken:

Eski Türkçe kabak "tuluma benzer sebze" sözcüğünden evrilmiştir. Eski Türkçe sözcük Eski Türkçe kāp "tulum" sözcüğünden Eski Türkçe +Ak ekiyle türetilmiştir.

Description:

"Çanakçık" > "su kabağı" bağlantısı da düşünülebilirdi; karş. susak. Ancak Kaşgarî sözcüğün kuru/olgun meyveyi değil yaş/taze meyveyi belirttiğini vurgular.