ançüez

Tarihi:

anşuva "[Fr anchois]" [ Hüseyin Rahmi Gürpınar, 1930 yılından önce]
kilerden mastikadan başka havyar, anşuva, balık yumurtası falan da aşırmış [ Cumhuriyet - gazete, 1936]
hamsi balığının ançuez adını alan fabrikasyon şekli çok nefis ve çok zevkli olduğu kadar pek mükemmel bir gıdadır

Köken:

İngilizce anchovies "hamsi balığı, engraulis encrasicolus" sözcüğünden alıntıdır. İngilizce sözcük İspanyolca anchoa "hamsi, özellikle kurutulmuş hamsi" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Baskça aynı anlama gelen antxoa sözcüğünden alıntıdır. Baskça sözcük Baskça antxu "kuru" sözcüğünden türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir.