kımız

Tarihi:

Eski Türkçe: [ Kaşgarî, Divan-i Lugati't-Türk, 1073]
kımız [[kısrak sütü bekletilerek mayalanır, sonra içilir.]] Türkiye Türkçesi: [ Evliya Çelebi, Seyahatname, 1665]
[Tatarlar] kımız nāmıŋda bir gūne alt yedi günlük at südü içerler

Köken:

Eski Türkçe kımız "mayalanmış at sütü" sözcüğünden evrilmiştir. Eski Türkçe sözcük Aramice/Süryanice χmṣ kökünden gelen χāmeṣ חָמֵץ z "mayalanmış ekmek, mayalanmış içki" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Aramice/Süryanice χāmaṣ חָמַץ z "mayalanmak" fiilinden türetilmiştir.

Description:

Aynı Sami kökünden Arapça ḥumūḍ "ekşime, mayalanma", ḥāmiḍ حامض "hamız, ekşi". Aramicenin Milat öncesinden itibaren İran kültürel alanında etkili olduğu ve özellikle 9.-10. yy'larda Uygur kültürünü etkilediği gözönüne alınmalıdır. • Karş. İbranice χametz חָמֵץ "hamursuz bayramında yenmesi caiz olmayan mayalı ekmek, chametz".