ağda

Tarihi:

[ Evliya Çelebi, Seyahatname, 1665]
cümle χoşâbcı ve pâlûdeci ve ağdacı ve helvâcılar [ Ahmed Vefik Paşa, Lehce-ı Osmani, 1876]
ağda آغده: Tencerede dolandırıp karışdırarak koyulttukları pekmez ve saire, akide macun, kamış helvası. Ağda yapıştırmak: Tüy ve kıl yolmak. ağdalı "yoğun ve zor anlaşılır" [ Cumhuriyet - gazete, 1930]
mektubun hayli ağdalı olan diğer sahifelerindeki

Köken:

Türkiye Türkçesi ˁaḳīde (şekeri) عقيدة z "koyulaştırılmış pekmez" sözcüğünden evrilmiştir.

Description:

akide sözcüğünün telaffuz ve anlam değişikliğine uğramış varyantıdır.